Sunday, January 31, 2010

2Orang yg x DISANGKA2

BERJUMPA dgn 2org yg xdisangka2... seorg yg dicari.. seorg lagi org yg dijauhi oleh SYANA!!
Ntah ler.. xtau nk cakap aper.. Xtau saya rasa aper..

Syana xpatoot pikir kan bnda remeh temeh cm nie.. TP.. sejak jumpa mereka, FIKIRAN syana terganggu dgn hal2 SILAM...SiTUASI2 zaman dulu kala!!!

Udeh la.. xnk pikir.. xnak pikir.. xnak pikir.. jgn biarkan EMOSI mengawal diri.. BIARKAN diri mengawal emosi...

Saturday, January 30, 2010

NO MORE sakit ati ngan FACEBOOK

Pukul 6.30 pagi semalam, SYANA sekeluarga ( x termasuk RAIS) bertolak ke Pasir Mas.... Kena ler bertolak pagi benor sbb semalam adalah 1st day umi mengajar secara part tyme kat OUM.. Nampaknyer slpas ini semakin kerap ler kami pulang umah MAKTOK..

aper kaitan OUM n Umah MAKTOK?? Kaitannyer, abah n umi akan antar kami ke umah maktok sblum pg mengajar kat OUM di kb.. Then, waktu tghari kami akan lunch bersama d umah maktok sblum mereka kembali mengajar utk sesi petg.. Selalunya lepas maghrib baru ler kami semua akan pulang smula ke MACHANG!!

OLEH KERANA ITU, Syana berpeluang ler jumpa POKNIK DA kat umah dia.. Ala.. nk suh dia tgkkan apa mslahnyer dgn FACEBOOK syana tue..  4 ari Syana xleh online!!!! yg klakar nyer xsampai 10 minit pown poknik tgkkan.. tekan sana.. tekan sini.. tup2 dh boleh guna facebook secara NORMAL balik.. CAYALAH poknik!! wa RESPEK sama lu!! [kihkih.=)] MEKASIH ler bebanyak!! JASAMU DIKENANG..

Syana jugak berkesempatan utk jumpa ALONG tercayang ( ayat bodek )... hehehehe...
Tp mmg syana syg pown kat akak ku yg sorg nie.. hehhee
Lg bertambah-tambah sayang bila dia belanja FAMOUS AMOS COOKIES!! huhu.. THANKS ler.. nnt bebile ana (nama panggilan saya di kalangan family) BLANJA along plop.. TP kna tggu DUET ANA byk dulu ler yer!!


Dan akhirnye, syana amek ugak pic picnic last 2 week ngan ALONG.. from her SLR..fuhh... nie picnic kat pantai sri 7... pic nanti syana letak kat next entry ok!!!

Thursday, January 28, 2010

KENAPA, MENGAPA N APA yg menyebabkan sYaNa keTAWA BeSAR


KKAKAKAKAKAHAHHAHAKKAKAKAKAKA!!!

Korg nk tau tak KENAPA, MENGAPA N APA yg menyebabkan sYaNa keTAWA BeSAR nie!!!
kalu g tau korg pown mesti korg kate yo okk' oo jer saya nie..heheh =]


Dah2.. Usah bergelak ketawa lagi!! Meh cnie tadah telinga n amek tau awat syana mengeluarkan LEDAKAN BOM KETAWA sebentar td!!!

Ingat lagi x korang kepada post Syana pagi tadi... Kalu korang blum sempat baca lagi, silalah ruangkan sedikit masa utk mbaca post tersebut  terlebih dahulu....

AMACAM?? dah BAcA??

OK.. So, rite now,Syana anggap smua sudah tahu isi kandungan post pagi td.. Kalu masih ada yg tak tau akibat berdegil xnk baca jugak, SYANA persilakan dgn segala hormatnya utk kamoo pergi meninggalkan post ini.. POST ini memg xberkaitan dgn kamoo..

Baik2lah, kawan-kawan yg masih tertanya2 tentang "KENAPA, MENGAPA N APA yg menyebabkan sYaNa keTAWA BeSAR???" berhentilah tertanya2... sbb syana akan merungkaikan jawapannya SEKARANG..

Seperti mana yg semua sedia maklum, Syana tidak bersarapan apa pun sepanjg pagi td.. Hanya meneguk bbrp mililiter air minuman HASIL PROSES OSMOSIS BERBALIK!!  Mula-mula ingatker boleh bertahan.. Tapi bila jam sudah menghampiri pukul 12, Syana mula tidak boleh duduk diam.. PERUT berkeroncong sambil mendendangkan lagu ''BaNGAu..oh.. BANGAU"... 

menGaPa LaGu iTu yg menjadi PILihAn Si pERUT janganlah ditanya.. KErana SyaNa sendiri tiada ALASANNYA... 

SaMbiL membuaT sedikit peMbaCAaN ke atas NOVEL 'TELUKI ITU UNTUK AKU"  karya NaZAWATI atau nama penanya lobakbiru, Syana berkali-kali melihat jam di dinding.... PUnya la x tentu araH bila mendapati MASA begitu lambat  seKali BerLaLu.. ADUYAI.. bilalah dapat makan ROTI SAMBAL IKAN BILIS GARDENIA nie??

tapi.. Tiba sajer jam 1.00 petang, Syana xjadi kuar plak.. TERFIKIR yg Si PERUt x mampu menerima ROTI SAMBAL IKAN BILIS GARDENIA... yela.. kelaparan yg dihadapi memg berada di tahap MAKSIMA nie.. hai.. NAFSU!!NAFSU!!!

DiKala itu pelbagai makanan yg enak2 terbayang2 dalam ruangan minda....

KFC

 CHOCO indULGENCe CAKE FRoM SeCREt ReCIPE

NasI AIR pLG SEDAp di Pasir Puteh ( bak kata cik CT)

Nasi Putih + ikan keli goreng

lastly, nasi putih + udang masak petai


ADUHHH!! mengenangkan smua makanan2 itu.. kecur lidah.. TAPI xkn nk dapatkan salahsatu dr mknn-makanan tersebut seorang diri.. DENGAN AYAT LAIN, Xkan nk pg makan sorg2 KOT??? Nie la masalah yg terjadi bila pOK CHICK cuti.. SELALUnya saya xyah pikir pown pasal makan.. SBB dia yg akan awal2 mengajak dulu!! TULUN-tulun...

Bukannya SYANA xpernah kuar makan sengsorang!!! kalu kat SHAH ALAM tue selalu jer wat.. MAkan PIZZA HUT sengsorg.. p lepak kat MAMAK sengsorg n mkn kat ANI SUP UTARA sengsorg.. kiranya bukanler perkara luar biasa.. Tapi bila kat PASIR PUTEH nie, ianya menjadi perkara yg saya rasa pelik..

ANTARA sebab-sebabnya:-

  1. SAYA x BIASA dgn PASIR PUTEH (kedai mana nk pg?? n jln2 nyer??)
  2. SaYA x pernah makan sengsorg kat PASIR PUTEH
  3. SEORG WAniTA yang makan seorg diri di KELANTAN akan dipandang PELIK.. terutamanya budak 20 tahun seperti saya ini..(btul ker.. atau saya yg tperasan lebih) WATEVA!!! Sbnarnya saya bukan rimas bila mereka pandang pelik macam tue.. Tapi saya xsuker bila ada yg cuba mendekati dan bertanya itu ini apabila saya makan seorg diri....
Pukul 1.30, saya mencapai kunci sKOOTER.. ke maNA?? entahler.. saya sendiri masih tidak PASTI!! yg saya TAHU, perut saya sudah bergendang HEBAT!!

Akhirnya, saya membawa sCOOter ke daerah PASIR PUTEH.. PUKUL 1.30... sememangnya cuaca begitu panas.. MAKLUMLA, matahari teGAK di ATAs kePAla.. Setibanya betul2  di hadapan  pasar besar, saya berhenti.. Akhirnya, saya menuju ke gerai nasi di sana..

NASI PUTIH berlaukkan AYAM perCIK menjadi pesanan... semestiNya, peha menjadi pilihan.. 
Entah mengapa, AKAK yg mencedokkan lauk itu sungguh BAIK ATI.. Dikatanya, lauk peha terlalu kecil.. Lalu diletakkan ke dalam pinggan saya lebih 10 ketul daging... MASYA-ALLAH.. REzeki.. Mungkinkah muka saya kelihatan begitu KEBOOLOR...???? lebih bagus lagi akak itu menyuakan semangkuk sup kosong.. MEMANG LAYANAN ISTIMEWA!!

Memang ada mata-mata yang memandang.. Itulah padahnya bila makan seorang.. Yang menegur pown tidak kurang bilangannya.. Tapi mereka hanya sekadar SINGGAH dan BERLALU bila kebanyakan pertanyaan2 mereka hanya saya balas dengan senyuman... MAAF ler.. memang LAPAR.. tapi seboleh mungkin saya masih menjaga ADAB MAKAN saya.. BUKAN MAHU CONTROL CUN!! Tapi sekadar tidak MAHU dipandang GELOJOH!! 

Akhirnya, NASI PUTIH berlaukkan daging goreng dan ayam percik serta sup kosong itu berjaya saya HABISKAN.... SeGELAS air limau NIPIS sejuk dan segelas juga air kosong turut selamat melalui TEKAK saya....

Habis tue,,, MENGAPA SAYA KETAWA??? Saya ketawa kerana saya rasa kelakar.. AKIBAT sebungkus ROTI IKAN BILIS GARDENIA boleh bertukar menjadi SATU SET HIDANGAN LENGKAP NASI... LAgi satu sebab, kerana saya rasa gembira sebab saya sudah kENYANG... GET IT??

Kepada yg rasa saya xpatoot menghantarkan POST begini dan merasakan saya telah membuang masa anda kerana membaca post ini, saya mahu MINTAK MAAF!! Tapi saya rasa saya bERHAK utk tulis post ini kerana BLOG SpLEnDID iDeA frOM inTELLIGENTSia ini milik saya.. dan SAYA bisa tulis apa sahaja yg saya mahu di BLOG SAYA!!! Jadi, tidak salah rasanya utk saya menulis story tentg diri saya... BETUL TAK??? 

APEPOWN, Mekasih kerana selesai membaca n tunggu update saya yg seterusnya.. @-@

AlaHAi FACEBOOKku!!

Lokasi: Bilik mesyuarat PPK BUKIT AWANG (ruang kerja rasmi bebudak practical di cnie)
Masa: 10.00a.m

Pukul 8.05 pagi syana sudah sampai ke tempat training..Selalunya, sampai2 aje Syana akan pergi baca newspaper... Tapi arini TIDAK BEGITU.. Pepagi lagi, En.faris (officemate Syana) minta Syana transfer file edaran racun oleh 3 syarikat racun utama dari laptop ke pndrive dia..Mahu diprint katanya.. Entah ini kali yang ke berapa Syana serahkan kepada dia file tue pown Syana xtau.. ISH..ISH.. Tapi syana turutkan jugakle permintaan dia tue..

Lepas m'transfer file2 yg berkenaan, en.FARIS bercerita pasal minatnyer MENCIPTA LAGU... Syana layan jer la!! pastu bleh plop dia bg dengar lagu2 yg dia cipta..


 kalu 2-3 lagu tuhh bleh la jugak!! tp nie 15-25 lagu.. byk tuhh.. Dh ler mintak komen utk setiap satu lagu.. masalahnyer,, kebanyakan lagu dia ada unsur2 muzik 80-an.. yg jiwang2 + TANGKAP LELEH tuhh!! bukan jiwa SYANA ler.. dlm ++20 lagu tue, ada la 1-2 lagu yg syana boleh trima!! Melodi yg UNIK!!! yg laen2 tuh bukan xsedap cuma boleh diperbaiki lagi.. ADA CERTAIN LAGu, lirik menarik tp rentak plak KURENG!! yg lagi separuh tuh pulak sebaliknye!! mgkin En.Faris kna berusaha lbh keras lagi... APAPUN syana doakan agar En.Faris dpt masuk jugak ke bidang seni suatu hari nanti.. xkisah le sama ada sebagai KOMPOSER, PENYANYI ataupun pemain muzik!! Semoga doa syana diperkenankan oleh Nya... AMINNNN.. 

Kemudian, Syana bukak profile facebook milik Syana.. Nampaknye Along udah  mengupload gambar picnic 2 minggu lepas.. tapi ade ke patoot 3 keping jer yg diupload.. nak kena sekeh along nieyh!! Tapi syana paham ler.. line internet xcukup kuat utk mngupload BYK gambar.. Xper..Xper.. Nanti esok Syana akan pulang ke Pasir Mas.. alang2 tue boleh ler jumpa along sat. N menyedut segala gambar aritue ke dalam HARD DISK syana yg dh sedia penooh!! ALAHAI.. moga2 masih muat!!

Sekarang, Syana menghadapi tekanan perasaan terhadap FACEBOOK!!! ya dengan laman sosial FACEBOOK!! diulangi sekali lagi.. dengan FACEBOOK!!!! GERAM...geram.. GEraM...

SEBAB UTAMA : syana xdpt sent any post, xdpt reply any comment, xdpt comment kawan2 yg lain punyer post n yg TERBARU xdpt accept friend request!! Saya hanya boleh membaca n menerima comment dr my fwenz!!! MEMANG GERAM!!

PUNCA masalah: xdikenal pasti... adakah disebabkan VIRUS, masalah laptop sendiri ataupon problem network.. yg musykil nyer, sy boleh pulak bersuka-ria membalas comment2 di TAGGED n BLOGGER!! Mungkinkah ini suatu peringatan kepada Syana YANG sudah MULA ADDICTED terhadap FACEBOOK!!!

Esok balik Pasir Mas, sy pasti mahu minta pandangan Pok Nik Da!! Memandankan dia lebih ARIF dlm bab2 yg berkaitan ngn computer nie.. arap2 problem besar nie dpt diselesaikan secepat MUNGKIN!!

Sekarang, dh pukul 10.30, saya masih blum sarapan.. Sudah menjadi rutin spnjg berada di PPK utk bersarapan seawal 8.30.. tapi arini tiada siapa mngajak saya bersarapan.. 

Zul a.k.a PAKCHICK student praktikal yg selaloo makan bersama saya tue amek MC arini.. Demam sejak 2ari lepas lagi.. Semalam pown dia pulang awal.. Yg si FAIZ n AIMAN (dua2 student praktikal yg baru mendaftar masuk 19hb aritu) pulak xtau ler ke mana!! datang keje ke tidak pown syana xpasti!! Mungkin jugak mereka xdatang akibat menonton perlawanan bola kul 4 pagi tadi..Yg si CT nie plak mgkin berpuasa arini!! yela.. ct mmg selalunya berpuasa ganti @ puasa nazar setiap kali ari IsNIN n KhaMIS.. jadi tiada siapa yg boleh menemankan syana makan!! 

AGAK LAPAR tp masih beloom kebulur lagi.. Nasib baek malam semalam dh makan banyak!! NASI LEMAK BURUNG PUYUH... Rais yg belanja satu family semalam.. Al-Maklumla org baru dapat untung berniaga!! Nie tghari karang nie, dengan saper la Syana nk pg makan?? xkan nk g sorg2 kot?? Beli roti ikan bilis kat kedai runcit je la.. oRAIT la tuhh.. bukannya xmakan LANGSUNG kan!!


dan sekarang, jam sudah menghampiri jam 11... tapi Syana masih tidak punyer kerje yg boleh dimasukkan ke dalam LOG BOOK... GIMANA nie??

Wednesday, January 27, 2010

BERUSAHA utk MENJADI BAIK!! tp bukan MUDAH



"Mahu Menjadi GADIS yang BAIK!!!" itulah yg sedang saya usahakan sekarang ini.. Saya tidak fikir saya ini TERLALU JAHAT atau JAHAT tapi saya juga tahu yang saya ini bukannya terlalu baik... Dengan ayat yg lebih mudah difahami saya bukanlah GADIS SOLEHA.. Jadi, kerana itu saya rasa saya perlu berhijrah... bergerak sikit demi sedikit ke arah kebaikan...

Cuma seperti biasala, bila kita nk buat perkara baik, pasti byk halangannya.. SYAITAN DURJANA itu xkan sekali2 berehat dr troos menggoda kita melakukan kejahatan..  sesekali, sy kalah dgn HASUTAN nyer.. MAKLUMlah IMAN SAYA MASIH BELUM CUKUP KUAT UTK MENANGKIS SEGALA BISIKAN KEJAHATAN!!!!!!!!! jadi.. seharusnya saya berusaha utk  memperkuatkan iman saya yang satu itu.. MOGA dengan keizinan ALLAH Yang MAHA ESA saya akan berjaya!!

Buat mereka yg INGIN mengatakan saya HIPOKRIT!!! saya tidak akan kisah dan xpernah akan kisah.. Ayat2 seperti  "Hipokrit la ko.. kalu jahat tue jahat la jugak!! xpayah nk berlagak baik la wei!!"  tidak lagi akan saya pedulikan..SEBAB saya tidaklah HIPOKRIT bila saya BAIK tetapi saya adalah seorg yg HIPOKRIT BILA SAYA JAHAT...  Kerana setiap bayi yang dilahirkan itu sememangnya suci dan baik!! Hanya bayi itu sendiri yang mengubah sifat dan perangai asalnya yang baik itu kepada tidak baik seiring dengan pertambahan USIA.. maka jadilah MANUSIA2 yg tersasar dr unsur-unsur KEBAIKAN yg SEBENAR!!! Saya tidak mahu JADI HIPOKRIT dengan meninggalkan benda2 yg berunsur kebaikan LAGI!!!!! jadi saya MESTI BERUSAHA UTK BERUBAH!! MESTI!!!!



Kepada sMUa.. saya mengharapkan agar kamoo smua bakal membantu saya utk berubah ke jalan yang diredhai!! saya tidak mengharapkan perubahan drastik ke atas diri saya dan saya juga berharap agar kamu smua tidak memaksa saya utk berubah secara TOTAL dalam masa yg singkat.. KERNA saya percaya perubahan DRASTIK tidak mampu utk kekal lama.. saya RISAU jika saya berubah ke arah kebaikan secara DRASTIK, saya juga akan TERJATUH SEMULA ke bawah SECARA DRASTIK!!! itu yang paling saya risaukan.. Jadi saya mahu bertatih.. SEDIKIT DEMI SEDIKIT.. InSYA-ALLAH sedikit masa nanti saya bakal berubah secara TOTAL.. Mungkin ianya akan ambil masa selama setahun atau dua tahun.. ATAU MUNGKIN LEBIH!! Tapi itu semua xpenting asalkan saya akan berubah utk menjadi GADIS SOLEHA!!!

Buat masa ini, langkah saya yg pertama adalah utk memenuhkan dada dgn ilmu2 berkaitan dengan ISLAM.. Saya mahu jaga solat saya!!! Itu yang utama.. kerna SOLAT ITU TIANG AGAMA!!! AMINN.. Moga ALLAH REDHA.. Doakan SAYA agar bisa BERUBAH!!



Tuesday, January 26, 2010

KUCING BAKAL PUPUS!!

LEBIH SEMINGGU!!! btul kan.. A'a.. Dh lebih seminggu SYANA x antar post baru!! AGAK LAMA!!
walhal ari2 pown Syana buka blog.. TP xtvt ari2 tue adalah spt biasa (mengusha blog org laen) =)

SEBAB2 syana x menulis:-
1) kekeringan idea
2) xder masa yg byk
3) bila idea datang n ada masa, line INTERNET plak buat hal!! ADUYAI!!

Arini syana nk bertanya kamoo semua satu soalan..
"TERFIKIRKAH ANDA BAHAWA KUCING AKAN PUPUS???"



hmm.. AMACAM!! any answer?? Mesti ada yg menjawab 'tidak' kan?? ini memandangkan kucing bukanlah salah satu spesies terancam yg perlu dilindungi.. Tapi Syana pasti mereka yg pernah mengalami apa yg syana alami akan berkata 'YA' utk soalan di atas!!! Mengapa SEDIMIKIAN??



ok Guyz.. korang Bayangkan... Setiap hari, Syana akan menempuh perjalanan sehala sejauh 35km.. Bukan ler jauh sangat pown.. 30-40 minit jer masa perjalanan.. Tapi dalam seminggu, Syana akan bertemu dengan lebih 10 kematian kucing di tengah jalan.. Malah angka  kematian kucing yang dijumpai oleh Syana dalam perjalanan pergi dan balik dari tempat kerja ini kekadang meningkat sehingga ke 5 kematian sehari. Suatu jumlah yang syana kira agak besar utk perjalanan yang tidak begitu jauh!!!

Ada yang hanya disaluti dengan darah merah pekat, ada yang terburai segala isi perut, ada yang dilenyek sehingga menjadi lemping (mungkin digilis kenderaan berat barangkali) dan yang paling menyayat hati bila SYANA melihat ada spesies haiwan peliharaan itu terpisah badannya dari kepala!! memang nGERi dan MeLOYAkan!!


Mula2 lihat dulu, memang SYANA tertelan muntah sendiri.. dh ler tgh bwk moto!! hhoho..tp bila selalu tgk nie, syana dh dpt mengawal tubuh SYANA.. cuma sesekali jer perasaan loya tue datang bila tgk mayat2 kucing yg DASYAT!!!

setelah dihitung2, jika seminggu ada 10 kematian, maka sebulan dh ++50 kematian kucing.. Itu baru laluan jalan yg syana lalui.. yg sejauh 35km tue.. JALAN2 yang syana xlalui mcm mane?? Mgkn lg byk!! dan berapa  panjangkah jalan raya di MALAYSIA ini?? jika ada 1000km jalan raya maka angka kematiannya mgkn mencecah 50000 ekor kucing sebulan.. besar angkanya tue..tapi jalan raya di MalAYSIA lebih panjang dr 1000km.

Dan pada pendapat SyANA, kematian kucing  secara terang-terangan ini hanya berlaku di jalan-jalan raya dan jalan-jalan kampung yang kecil.. Di Lebuh Raya tiada lagi ler rasenyer.. tp mgkin jugak SYANA yg x perasan.. sbb syana x pnah memandu di lebuh raya.. hanya sekadar penumpang!!!

Kawan2 smua, sanggupkah kita meneruskan pembunuhan secara terang-terangan ini?? SANGGUP ker kita berdepan dengan kemungkinan bahawa  suatu hari nanti spesies kucing turut diletakkan di bawah akta sebagai SPESIES TERANCAM YANG PERLU DILINDUNGI?? dan pada ketika itu, kita perlu memohon lesen dr pihak yang berkenaan utk memelihara haiwan manja ini di rumah?? & sanggupkah kita terutamanya penggemar2 kucing kehilangan suara merdu si comel mengiau apabila dia dipanggil!! SANGGUP ker??

Kalu syana yg menjawab, SYANA memg akan jawab TIDAK SANGGUP.. kerana syana amat mencintai dan menyayangi haiwan ini.. TERAMAT biarpun syana tidak mampu memeliharanya sendiri akibat bantahan UmiEY... Menurut SYANA, kucing adalah seorang teman yang akan mendengar segala luahan rasa kite dan menghiburkan kita di saat kita berduka lara. Mereka BEGITOO memahami.. ALWAYZ BE!!

"KIKI... syana rindu kamoo"

Buat semua pemandu kenderaan khususnya pemandu-pemandu di MALAYSIA, marilah kita bersama2 berusaha untuk mengelakkan TRAGEDI BERDARAH ini dari terus berlaku... HArgailah SeTIAp NYAWa kerana SEMUA makhluk yang berNYAWA itu juga BERHAK utk bernafas dan meneruskan kEHIDUPAN!!!! 

Sunday, January 17, 2010

MEMANDU SEMULA!!!



Alhamdulillah.. Syukur ke hadrat Illahi kerana akhirnya Syana diberi kesempatan olehNya untuk memandu kereta... Jumaat lepas, akhirnya segala penyakit2 phobia serta gejala ketakutan yg Syana alami selama lebih 4tahun kebelakangan ini beransur2 hilang... Syana makin berani untuk MEMANDU!! ya.. kekuatan itu yang Syana cari dalam diri selama ini.. TERIMA KASIH CIKGU!!!




Utk pemanduan kereta manual, inilah yg pertama kali... Walaupun 2 kali enjin kereta mati, tapi Syana tetap berpuas hati kerana tiada sebarang perlanggaran yg berlaku.. CIKGU yg mengajar syana mmg telah berjaya memberi syana semangat n kata2 dorongan utk terus memndu!!! nasib baik jugakler dapat cikgu yg baik n lembut begitu.. kalu ler dibuatnyer dapat guru yg GARANG n loyar buruk, memg MENANGIS ler syana di situ.. '^ - ^' 


Moga selepas ini, segalanya berjalan dgn lebih lancar....

tak sabar menanti ari SELASA utk kelas seterusnya!!!

Tuesday, January 12, 2010

PrACtIcaL tRaiNinG part 2

tengok atas nmpk jam dinding!!! baru kul 4.00.. adesSS!!! ada lg satu jam sblum pulang.. lmbtnyer masa BERLALU!!!! nk balik UMAH..

Arini, xbyk yg syana lakukan kat tmpt prktikal nie.. JuZ buat pELAn PerNiaGaaN Kilang Cili Puri BUKIT AWANG utk 5 taun yg akan datng (2010-2014).. br jer start wat arini.. siap pown br jer 15%... tp yg lelain tue kna KIV dulu...itulah penyebab syana sudah BOSAN nie... nasib ler SYANA cuma BErPraKtikaL jer di sini, kalu keje btoi2 alamaknyer BEKU ler OTAK nie.. pastu MakIN lama MakIN GEMOOOKKKK!!! ye la, asyek duduk atas kerusi jer kan.. tak gitu??


Lepas nie balik nk kna g jumpa KAK MA. Akak yg btggjwb thdap syana utk myelesaikan lesen kereta!!! nk g bayar duet jer kat die!! n INSYA-ALLAH, klu xder ribut taufan, ari JUMAAT nie syana akan start bwk keta.. BERDEBAR nie.. teringat plop tyme langgar diviDer jalan raya dulu.. TYME form 4.. nie smua gara2 nk blaja bwk kete la nie!! sjak aritue ler phobia nk bwk keter lg.. TP skang nie syana dh NEKAD!! aper skalipown syana kna dptkan jugak lesen keta sblm abis semester nie!!! moga2 segalanya LANCAR.. AMINNN...

Monday, January 11, 2010

ReView AJL 25 (10.01.10)



Mula2 skali syana nk ucapkan tahniah buat smua yg terlibat dgn AJL smalam... memg gempaq abis!!! Rasanya AJL yg pling gempaq yg pnah syana tgk... (walaupun tgk kat tv jer kan)..Mana tak nyer, smua pown buat persembahan yg TERBAIK mlm smlm... persembhan mmg menarik abes!!! 


Every year, Syana akan bertindak sbg juri kat umah.. Akan teka saper yg akn bergelar JUARA, persembahan terbaik n vokal terbaik. Tp malam semlam, syana pasrah jer!!! xkira ler saper pown yg menang syana trimer jer.. SBB pada syana, smua POWN mmpu mng cuma rezeki jer yg membeza2kan mereka.. mungKin juga faktor pemansuhan kategori dalam AJL kali ini menyumbang kepada persaingan yg begitoo sengit di kalangan mereKA... Aper skali pown CONGRAT wat yg telah berjaya memperoleh trofi... 



Keputusan Anugerah Juara Lagu ke-24

[Vokalis Terbaik] Aku Rindu Sayang Kamu – Black (komposer/penulis lirik: Yuzai)
[Persembahan Terbaik] Kau Aku – Aizat (komposer/penulis lirik: Aizat)
[Tempat Ketiga] Bencinta – Faizal Tahir (komposer: Audi Mok, penulis lirik: Faizal Tahir)
[Naib Juara] Dan Sebenarnya – Yuna (komposer/penulis lirik: Yuna, Paan, Efry, Adil)
[Juara Lagu] Pergi – Aizat (komposer/penulis lirik: Pete Teo, Amran Omar)


Dear Aizat : xsia2 syana sokong Aizat dr dulu smpi skang!! usaha awk berBAloi!!! truskan perjuangAN!! 


To SisYuna : persembahan yg unique... mmg layan most of ur SONG!! hope next year ada lagu english yuna yg dpt msk FINAL!!


To Faizal Tahir : ThaNks sbb xhampakan ur fan smlm.. walaupun pown tgh sakit tp u still dpt perform well!! hope u get well soon!!


To BLACK : suara u mmg Power!!!! terpukau kejap.. HEHE


Lastly, THANKS smua finalis sbb dh gembirakan SYANA dgn performance korg!!! sgt2 happy!!

Wednesday, January 6, 2010

DidiKan Buat Anak2 kita

Semenjak dua menjak nie, Syana semakin rajin berjalan2 ke blog2 org laen... asal maen tekan jer... kalu ada yg menarik, Syana akan berhenti lama sedikit dan letakkan blog2 mereka dlm link BLOG syana nie... XTVT2 nie, mmg seronok... Dpt byk ilmu n renungan2 baru!!! dh ler xyah pakai MODAL... FREE of charge!! bila teringat perkataan free nie teringat pada kawan di sekolah duluu.. dia mmg pantang dengar perkataan yg satu nie.. heheheh =)

Dalam perjalanan syana yg berliku2 mengunjung dari satu blog ker blog yg laen, syana terpaut ati pada bbrp potongan artikel... terasa seperti  ingin benar berkongsi bersama kamu smua!! buat penulis asal, maaf yer jika saya memaparkan hasil kerja kamu di sini tanpa izin.. Syana hanya ingin berkongsi benda2 yg baik bersama yg lelain.. Moga kamu tidak marah ya!! =8

Maka teman2, amek ler sedikit masa utk membaca petikan blog di bawah ini.. Ianya amat bermakna dan boleh dijadikan renungan dalam usaha mendidik anak2 serta adik2 kita:-

Nah, mari sejenak kita renungkan tiap kata yang keluar dari lisan dan didengar oleh anak-anak kita. Sudahkah ia memenuhi syarat sebagai qaulan sadiidaa, kata-kata yang lurus benar, sebagaimana diamanatkan oleh ayat kesembilan Surat An Nisaa’? Ataukah selama ini dalam membesarkan mereka kita hanya berprinsip “asal tidak menangis”. Padahal baik agama, ilmu jiwa, juga ilmu perilaku menegaskan bahwa menangis itu penting.
“Dan hendaklah takut orang-orang yang meninggalkan teturunan di belakang mereka dalam keadaan lemah yang senantiasa mereka khawatiri . Maka dari itu hendaklah mereka bertaqwa kepada Allah dan hendaklah mereka mengatakan perkataan yang lurus benar.” (An Nisaa’ 9)
Kali ini, izinkan saya secara acak memungut contoh misal pola asuh yang perlu kita tataulang redaksionalnya. Misalnya ketika anak tak mau ditinggal pergi ayah atau ibunya, padahal si orangtua harus menghadiri acara yang tidak memungkinkan untuk mengajak sang putera. Jika kitalah sang orangtua, apa yang kita lakukan untuk membuat rencana keberangkatan kita berhasil tanpa menyakiti dan mengecewakan buah hati kita?
Saya melihat, kebanyakan kita terjebak prinsip “asal tidak menangis” tadi dalam hal ini. Kita menyangka tidak menangis berarti buah hati kita “tidak apa-apa”, “tidak keberatan”, dan “nanti juga lupa.” Betulkah demikian? Agar anak tak menangis saat ditinggal pergi, biasanya anak diselimur, dilenabuaikan oleh pembantu, nenek, atau bibinya dengan diajak melihat –umpamanya- ayam, “Yuk, kita lihat ayam yuk.. Tu ayamnya lagi mau makan tu!” Ya, anak pun tertarik, ikut menonton sang ayam. Lalu diam-diam kita pergi meninggalkannya.
Si kecil memang tidak menangis. Dia diam dan seolah suka-suka saja. Tapi di dalam jiwanya, ia telah menyimpan sebuah pelajaran, “Ooh.. Aku ditipu. Dikhianati. Aku ingin ikut Ibu tapi malah disuruh lihat ayam, agar bisa ditinggal pergi diam-diam. Kalau begitu, menipu dan mengkhianati itu tidak apa-apa. Nanti kalau sudah besar aku yang akan melakukannya!”
Betapa, meskipun dia menangis, alangkah lebih baiknya kita berpamitan baik-baik padanya. Kita bisa mencium keningnya penuh kasih, mendoakan keberkahan di telinganya, dan berjanji akan segera pulang setelah urusan selesai insyaallah. Meski menangis, anak kita akan belajar bahwa kita pamit baik-baik, mendoakannya, tetap menyayanginya, dan akan segera pulang untuknya. Meski menangis, dia telah mendengar qaulan sadiida, dan kelak semoga ini menjadi pilar kekokohan akhlaqnya.
Di waktu lain, anak yang kita sayangi ini terjatuh. Apa yang kita katakan padanya saat jatuhnya? Ada beberapa alternatif. Kita bisa saja mengatakan, “Tuh kan, sudah dibilangin jangan lari-lari! Jatuh bener kan?!” Apa manfaatnya? Membuat kita sebagai orangtua merasa tercuci tangan dari salah dan alpa. Lalu sang anak akan tumbuh sebagai pribadi yang selalu menyalahkan dirinya sepanjang hidupnya.
Atau bisa saja kita katakan, “Aduh, batunya nakal yah! Iih, batunya jahat deh, bikin adek jatuh ya Sayang?” Dan bisa saja anak kita kelak tumbuh sebagai orang yang pandai menyusun alasan kegagalan dengan mempersalahkan pihak lain. Di kelas sepuluh SMA, saat kita tanya, “Mengapa nilai Matematikamu cuma 6 Mas?” Dia tangkas menjawab, “Habis gurunya killer sih Ma. Lagian, kalau ngajar nggak jelas gitu.”
Atau bisa saja kita katakan, “Sini Sayang! Nggak apa-apa! Nggak sakit kok! Duh, anak Mama nggak usah nangis! Nggak apa-apa! Tu, cuma kayak gitu, nggak sakit kan?” Sebenarnya maksudnya mungkin bagus: agar anak jadi tangguh, tidak cengeng. Tapi sadarkah bahwa bisa saja anak kita sebenarnya merasakan sakit yang luar biasa? Dan kata-kata kita, telah membuatnya mengambil pelajaran; jika melihat penderitaan, katakan saja “Ah, cuma kayak gitu! Belum seberapa! Nggak apa-apa!” Celakanya, bagaimana jika kalimat ini kelak dia arahkan pada kita, orangtunya, di saat umur kita sudah uzur dan kita sakit-sakitan? “Nggak apa-apa Bu, cuma kayak gitu. Jangan nangis ah, sudah tua, malu kan?” Akankah kita ‘kutuk’ dia sebagai anak durhaka, padahal dia hanya meneladani kita yang dulu mendurhakainya saat kecil?
Ah.. Qaulan sadiida. Ternyata tak mudah. Seperti saat kita mengatakan untuk menyemangati anak-anak kita, “Anak shalih masuk surga.. Anak nakal masuk neraka..” Betulkah? Ada dalilnya kah? Padahal semua anak jika tertakdir meninggal pasti akan menjadi penghuni surga. Juga kata-kata kita saat tak menyukai keusilan –baca; kreativitas-nya semisal bermain dengan gelas dan piring yang mudah pecah. Kita kadang mengucapkan, “Hayo.. Allah nggak suka lho Nak! Allah nggak suka!”
Sejujurnya, siapa yang tak menyukainya? Allah kah? Atau kita, karena diri ini tak ingin repot saja. Alangkah lancang kita mengatasnamakan Allah! Dan alangkah lancang kita mengenalkan pada anak kita satu sifat yang tak sepantasnya untuk Allah yakni, “Yang Maha Tidak Suka!” Karena dengan kalimat kita itu, dia merasa, Allah ini kok sedikit-sedikit tidak suka, ini nggak boleh, itu nggak benar.
Alangkah agungnya qaulan sadiida. Dengan qaulan sadiida, sedikit perbedaan bisa membuat segalanya jauh lebih cerah. Inilah kisah tentang dua anak penyuka minum susu. Anak yang satu, sering dibangunkan dari tidur malas-malasannya oleh sang ibu dengan kalimat, “Nak, cepat bangun! Nanti kalau bangun Ibu bikinkan susu deh!” Saat si anak bangun dan mengucek matanya, dia berteriak, “Mana susunya!” Dari kejauhan terdengar adukan sendok pada gelas. “Iya. Sabar sebentaar!” Dan sang ibupun tergopoh-gopoh membawakan segelas susu untuk si anak yang cemberut berat.
Sementara ibu dari anak yang satunya lagi mengambil urutan kerja berbeda. Sang ibu mengatakan begini, “Nak, bangun Nak. Di meja belajar sudah Ibu siapkan susu untukmu!” Si anakpun bangun, tersenyum, dan mengucap terimakasih pada sang ibu.
Ibu pertama dan kedua sama capeknya; sama-sama harus membuat susu, sama-sama harus berjuang membangunkan sang putera. Tapi anak yang awal tumbuh sebagai si suka pamrih yang digerakkan dengan janji, dan takkan tergerak oleh hal yang jika dihitung-hitung tak bermanfaat nyata baginya. Anak kedua tumbuh menjadi sosok ikhlas penuh etos. Dia belajar pada ibunya yang tulus; tak suka berjanji, tapi selalu sudah menyediakan segelas susu ketika membangunkannya.
Ilmu yg diterima adalah suatu anugerah yang sungguh berharga namun ianya tidak mempunyai sebarang harga jikalau hanya disimpan tanpa sebarang amal!!!!
p/s: If we do not plant knowledge when young, it will give us no shade when we are old.
Lord Chesterfield

Monday, January 4, 2010

FENOMENA TIDO

SEjak balik dari UiTm pertengahan bulan 11 aritu, penyakit terlebeih tidoo mula menyerang syana.. xtau ler di mana silapnya atau apa puncanya, tp penyakit tido awal atau tido byk nie bgikan tak boleh dibendung2 lagi...Pantang ada masa terluang pasti syana akan terlelap... kalu malam tue, dalam kul 9 mmg dh selamat dah... MMG conperm la syana dh tidooo.. xkira ler kat depan tv ker, kat atas katil ker atau kat dlm keta skalipown!!! 

Mula2 balik umah aritu, syana pikir mungkin kerana mahu balas dendam... ya lah.. tyme exam week sem lalu asyek study jer kan..???.. yerker?? xder la kuat sgt study... maen jer yg lebih.. pastu tgk MOVIE.. heheh..=p
pastu penyakit tidooo terlebih nie xberansur-ansur ilang jugak!! syana pikir mgkin kerana perubahan cuaca atau perubahan lokasi!! pastu habit tidoo terlebih nie macam tue jugak.. malah makin menjadi2 bila dh start praktikal taraining...penat barang kali!! 


 mula2 syana rasa biasa2 jer.. arap2 ianya beransur ilang bila syana dh dapat adapt ngn perubahan2 yg berlaku.. MASALAHnye, bila ianya masih di tahap yg lama dan tiada sebarang perubahan positif yg boleh dibanggakan, SYANA mula RISAU!!

Jadi, syana pown try ler cari cket info ttng masalah nie...

Disini bbrp info menarik yg syana temui:-

  • Secara umumnya bahagian otak yang mengawal tidur ialah HIPOTHALAMUS
  • Setiap kali kita tidur, NEURON di otak akan disusun semula. Dalam keadaan tubuh sedang menyeimbangkan kelemahan pada sesuatu organ, maka penyusunan tersebut akan memaparkan VISUAL & AUDIBEL mengenai pengalaman yang telah dilalui sepanjang proses penyusunan neuron. Ketika itu muncullah MIMPI dan juga sesuatu fenomena ketika tidur.
  • Dengan manghayati setiap masalah terhadap fenemona tidur kita, maka kita dapat mengenalpasti sesuatu MASALAH pada sesuatu ORGAN.
  • KAITAN ANTARA fenomena tido DAN sesuatu organ yang lemah:-



KAITAN ORGAN
MASALAH TIDUR
NW 1
Kelenjar Pineal, Ubun-ubun
  • Tidur kene tindih (Sleep Paralysis)
  • Mimpi budak atau mimpi bertemu atau berurusan atau bermain dengan kanak-kanak atau bayi atau paling kritikal ialah mendukung bayi atau kanak-kanak yang amat suka bermain dengan kita. Kanak-kanak yang bermimpi bermain dengan seronok dengan kanak-kanak yang lain juga dalam katagori ini. Kanak-kanak ini biasanya mempunyai simptom ADHD.
  • Bangun dari tidur, boleh lihat diri sendiri dengan jelas, terbang ke mana-mana dan melihat dengan jelas tempat yang dituju (False Awekening)
NW 2
Kelenjar Pituitary, Penyakit pelupa, epilepsy
  • Terkejut atau tersentak ketika tidur (Hypnic Jerk)
  • Anggota badan bergerak seperti menepis atau mengelak atau membuka langkah silat atau seni mempertahankan diri bagi mereka yang biasa mempelajari ilmu seni mempertahankan diri. Ia berlaku ketika tidur atau menyebabkan terjaga (Hypnogogic Jerk)
  • Menggeleng kepala ketika tidur (Rhythmic movement disorder)
  • Kerap mimpi basah berlebihan atau tidak pernah mendapat mimpi basah (Noctural Emission)
  • Mimpi perkara yang sama berulang-ulang dalam satu tidur (Sleepeating)
NW 3
Thalamus, Penyakit migraine
Simptom yang sama dengan NW 2 di atas
NW 4
Hipothalamus, Kurang tumpuan belajar
  • Tidak dapat tidur (Insomnia)
  • Kekurangan tidur atau tidak rasa mengantuk (SleepDeprivation)
  • Tidur-tidur ayam atau tidak dapat tidur nyanyak atau kerap terjaga [Delayed sleep-phase syndrome(DSPS), also known as delayed sleep-phase disorder (DSPD) or delayed sleep-phase type(DSPT) or Narcolepcy]
  • Tidak dapat mengawal waktu tidur dan waktu bangun tidur (Circadian rhythm sleep disorders)
  • Terjaga kerana terlalu lapar atau terlalu dahaga atau untuk membuang air kecil atau air besar (Nocturia)
  • Menyedari diri sendang bermimpi (Lucid dream)
  • Mimpi berterusan beberapa minit walaupun setelah bangun tidur.
NW 5
Pusat kawalan biotik, antibiotik semulajadi, probiotik semulajadi, kemurungan

  • Mimpi ngeri (Dream Nightmare)
NW 6
Sinus, hudung, resdung, selsema

Simptom yang sama dengan NW 5 di atas dan NW 7 di bawah
NW 7
Pusat kawalan suhu, demam, telinga, urat mata, mulut, gigi, gusi

  • Terkejut dari tidur terdengar bunyi sepert letupan (Exploding head Symdrome)
  • Bangun tidur, terdengar bising atau hingar-bingar atau suara orang membebel marah (Hypnagogia)
  • Mengetap gigi atau menggeselkan gigi ketika tidur (Bruxism)
NW 8
Medulla Oblongata, tekanan perasaan, tensyen, tekanan darah rendah

  • Rasa mengantuk yang tidak tertahan, kerap berkeadaan antara jaga dan tidur (Samnolence)
  • Berjalan ketika tidur (Samnambulism)
  • Bercakap ketika tidur (Samniloquy)
  • Kekeliruan setelah bangun tidur dan tertidur semula atau biasa digelar “mai-mai”(Confusional Arousals)
  • Rawatan tidur kepada pesakit schizophrenia, psychogenic fugue, epilepsy dan sebagainya.
NW 9
Tyroid, tongsel, esofagus

  • Peluh berlebihan ketika tidur
  • Lapar atau dahaga setelah bangun tidur
  • Kanak-kanak menangis setelah bangun tidur
  • Nafas terhenti ketika tidur (Sleep Apnea)
NW 10
Paru-paru, emosi, kesedihan

  • Selesa atau meneruskan tidur hingga tengah hari atau tidur selepas subuh atau bangun tidur setelah matahari tinggi.
NW 11
Jantung, risau, panik, perasaan, kekecewaan

  • Berdengkur
  • Simptom Fatal Familial Insomnia (FFI) atau tidak boleh tidur yang boleh membawa maut atau kesakitan ketika tidur atau takut tidur.
  • Tercekek atau tersedak ketika tidur
NW 12
Hati, perut, limpa, kolestrol, malas berfikir

  • Suka fikir hendak tidur atau suka tidur atau mudah mengantuk jika mendapat rangsangan visual seperti terlihat katil atau bantal atau tilam atau bilik tidur.
NW 13
Buah pinggang, sakit belakang pinggang, kelenjar adrenal

  • Memerlukan rangsangan untuk tidur seperti ingin mendengar cerita terlebih dahulu, minum dahulu, melakukan hubungan intim bagi pasangan suami isteri terlebih dahulu atau onani terlebih dahulu dengar atau menonton cerita seram terlebih dahulu atau sebagainya (Parasomnia -Sleep Sex – Night Terro)
  • Tertidur kerana berehat setelah melalui pengalaman cemas seperti dipukul atau ditimpa kemalangan.
  • Kencing malam atau mimpi membuang air kecil kemudian terkencing betul-betul ditempat tidur.
NW 14
Hempedu, batu kempedu, penyakit kulit

Simptom yang sama dengan NW 13 di atas dan NW 15 di bawah
NW 15
Pankreas, kencing manis, urik asid tinggi

  • Kerap rasa mengantuk (Hypersomnia)
NW 16
Ovari, testis, kemandulan

  • Mimpi basah berlebihan atau tidak pernah mendapat mimpi basah (Noctural Emission)
NW 17
Alat kelamin, kelenjar prostat, tenaga batin

Simptom yang sama dengan NW 16 di atas dan NW 18 di bawah
NW 18
Darah, masalah berkaitan penyakit darah

  • Suka tidur waktu petang atau maghrib atau mengantuk ketika waktu petang [Advanced sleep phase syndrome (ASPS)]
  • Kebas di mana-mana bahagian badan sejurus bangun tidur
  • Simptom Sleeping Sickness atau “penyakit suka tidur” atau sentiasa hendak tidur.
NW 19
Usus, sembelit, buasir, cirit-birit, angin

  • Mengantuk dan mahu tidur, tetapi sukar tidur
NW 20
Tulang, saraf, sendi. Penyakit osteoporosis, kepatahan tulang

  • Sendi tangan dan kaki menjadi ketat atau tidak bermaya selepas bangun tidur
  • Menangguhkan kerja dengan tidur


Setelah diteliti masalah2 di atas, syana telah menghighlightkan dgn color pink kemungkinan-kemungkinan fenomena tido yg syana alami....  tp bila dh tau nie, ada satu lagi persoalan yg berlegar2 kat kepala syana saat ini.. " Jadi, apa syana nk buat bila dh tau??? "

Sunday, January 3, 2010

ViDeO KElaKaR

http://www.youtube.com/watch?v=63TTUbBeV5g

tekan ler link nie.... watch dat short movie (movie ker??? iklan kowt)
memang klaka abish...betul2 mencuit ati..
lgpown syana nie susah nk gelak klu ada benda lawak... kiranya klu dah gelak tue mmg lawak abis ler... hehehehe.. xpercaya??? tgk la sendiri video tue

p/s: dun't know how to put video you-tube directly to my bloggg,,, sumone??