Thursday, March 25, 2010

kenapa perlu menipu??

Salam ingatan..

Saya memang tak paham. Kenapa manusia perlu menipu?? Dah tau menipu tue berdosa, tapi tetap nak wat jugak. Tak cukup ker dosa-dosa lain yang memang dah sedia banyak. Mengapa perlu ditambah lagi..Berlaku jujur tak boleh ker?? Susah sangat ker kalu nak cakap terus-terang??


Gaya pinnochio yg mmg sinonim dengan gelaran PENIPU

 

Takkan kita semua nak tunggu sampai idung kita jadi  macam budak lelaki dlm pic kat atas ni, then baru nak berubah?? PLSSSS lah.. Tak perlu hidung korang nak jadi macam tue pun untuk org lain dapat tahu penipuan korang.. Bak kata pepatah atuk2x kita, 'sepandai2x tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah jua'.
Jadi, sendiri mau ingat!!

Kes penipuan terbaru yang buat saya tak puas hati adalah kes tipu yg melibatkan watak utama = adik saya. Si Rais Haziq a.k.a ROY.

Ceritanya begini, dia nak pergi konvoi dengan motor bersama beberapa orang kawan dia. Katanya nak ke Perak. Jadi, si budak tak leh pakai nie pun mintak la izin dengan umiey.

Jawapannya mesti korang bleh agak kan??

Tepat sekali. Memang jawapan yg umiey syana bagi negatif (-ve).
Yela mana ada mana-mana ibu atau ayah yang dengan sewenang-wenangnya nak membiarkan anak mereka pergi konvoi sendiri macam tue. Bukannya dekat. Dah lah bukan konvoi under organisation mana2 pun. Jadi, keselamatan adik saya menjadi persoalan utama. Terjamin ker selamat??

Pagi keesokannya kebetulan umiey ada meeting kat shah alam. Sebelum subuh lagi umiey dah bertolak dr umah ke airport. Jadi kat umah tinggal abah jer. Pukul 7.30 lebih kuang, si Rais ni dah bangun mandi. Bukan kebiasaan dia nak bangun awal macam tue.

 

Lepas siap2x, Rais beritahu abah yang dia nak pergi Perak. Konvoi sama rakan2x. Siap gitau lagi yang dia dah cakap ngan umi. Abah dengan penuh innocent  tanya rais sama ada umi bagi ker?? (pura2x tak tahu) Walhal umi dah bukak mulut pasal plan rais kat abah malam semalam. Dengan berat hati, akhirnya abah bagi izin lepas tengok muka sedih dia. Dengan pesan ' hati2x ' dan 'telefon sebaik sahaja sampai sana'. Yang paling tak boleh blah abah siap bagi duet belanja lagi tuhh.. =O

Tapi yang menjadi masalah nya sekarang nie, RAIS bukan pergi PERAK seperti yang diberitahu.
Dia berkonvoi ke KL.
BFF Rais yang xikut konvoi tu yang beritahu Syedan (adik bongsu Syana) secara tak sengaja.
Kebetulan, BFF Rais nie amek Syedan kat sekolah. Then, bawak ke rumah dia. Syedan cuma terdengar perbualan BFF Rais tuhh dengan bbrp org kwn mereka yg laen.

Petang tue, apa lagi... Memang panik lah abah. Dia sebenarnya bukan panik pasal apa pun. Cuma jadi panik pasal tahu yang dia dah kena tipu dengan anak lelaki dia tu.

Yang saya geram nye, bila abah n umiey call xpernah nak angkat. Takut lah tuh. Dah tau takut yang Rais pergi menipu tue kenapa.. Tak boleh ker gtau jer terus yang nak awak tu nak berkonvoi ke KL. Sama je kan. Umiey n Abah tetap takkan bagi jugak. Tapi rais tetap akan pujuk merayu nak pergi jugak kan?? N at last, umiey n abah akan tetap bagi kan??? SO, kenapa nak kena tipu mereka?? kenapa??

Tahu tak dia yang umiey dan abah saya terlalu risaukan keselamatan dia. Kot yer pun tak nak angkat phone janganlah sampai mendiamkan diri. OFF phone sebagai. Hantar la satu sms ringkas yang mengatakan awak selamat. Bukan mahal pun. 1sen jer kot. Duet nak pergi konvoi ada, takkan duit nak hantar satu msg pun kedekoot!!

Hari yang berikutnya barulah si Rais angkat phone. Tau dia selamat sampai ke destinasi. Destinasi yang sudah tentunya bukan PERAK.. Xkisah la kan. Setakat nak pergi KL tuhh xder saper pun nak marah. Tapi perlu ker nak menipu???

Walaupun dia bukan menipu saya, tapi sebagai kakak saya agak terkilan sebab dia ada beritahu saya yang dia nak ke KL sebelum nie. Holiday ngn kengkawan dia. Tapi saya tak sangka yang dia nak pergi dengan motor.. Fuhh.. kalau motorbike NAZA ker xper la jugak kan. Tapi nie moto EX-5 dia tuhh.. ALAHAI.. Rais oohh Rais.. Balik lah cepat. Abah n Umiey amat risau nie. =(

Ini baru satu contoh. Penipuan yang dilakukan oleh adik saya sendiri. Tapi saya yakin ada jugak di antara mereka-mereka di luar sana tu yang pernah alami situasi yang tak banyak bezanya dengan adik saya nie. Menipu ibu bapa sendiri. Menipu kawan sejati. Menipu kekasih hati.. N mungkin juga menipu boss sendiri.
Renung2x kan lah yang anda terpaksa menipu berkali-kali selepas sekali menipu.

4 comments:

raindrops_on_my_head said...

*terase* :P
tp i x wat kecoh2 sampai x angkat hp... hehee.. maybe x penah kena tangkap je lg~

e.m.o.g.i.r.l. said...

sya..sbr eh..
jannah pn de planning b'same kembar 4 n kembar 2 weekend nih..
TAPI..!!sy xtpu my family..ckp je btul2 nk g mne n ngan sape..
akhrnye sy b'jaye m'dpt ke 3-3 kebnrn itu..
but..tetbe cm xsure plan tuh coz 1 of us kne pkse wat keje lak..T_T
esok bru cnfrm jd ke x..waaa~~~

SyaNa_saN said...

keena: ops!! terasa ker?? hahahah
emogirl: see.. klu kita ckp btul2x pun, family still bg kan?? so.. apa alasannya lagi??
syok nyer jejalan.. nak itot

raindrops_on_my_head said...

femly aku sentiasa pelik... lain dr org lain.. haha... kalo yg aku tau blh dpt kebenaran aku britau, kalo mmg x de harapan, why even bother kn?? :P