Saturday, February 20, 2010

SOPAK GARAM @ LAPAR GARAM

Orang CUTI saya CUTI,,
ORANG SERONOK saya SAKIT!!

ITu lar yg terjadi sepanjang CUTI kali nie.. Dr ari sabtu aritu hingga lah sekarang,saya xsenang duduk dibuatnya.. makan xlalu, tidur xlena, mandi xbasah..

ALAHAI.. mcm org bercinta lagaknya..KALU bercinta tue ok la jugak kan?? ati akan berbunga ceria, bahgia jer memanjang..TAPI nie DERITA x sudah..

Blum pown sembuh lagi penyakit pakej 3 dalam 1 (selsema, batuk n demam) sejak start cuti ari jumaat lalu, SYANA skang nieyh disinggahi pulak oleh penyakit SOPAK GARAM @ juga dikenali sbg LAPAR GARAM oleh orang KELANTAN dan turut dikenali sbg GEGATA dalam masyarakat JAWA...


Sejak ari RABU malam lagi pnyakit nieyh datang.. memang GATAL smacam jer rasa.. mula2 kat bahagian dada jer.. PASTU skang nie dh merebak kat leher n tangan.. ABis naik bintik2 halus, timbul2, kaler merah.. yg geram nyer lg digaru lg SAKIT.. tp klu xGARU rasa GATAL.. alahai..

Mula2 kena, ingatker sbb pakai satu baju t-shirt lengan pendek yg dah lama xpakai.. yerla.. manalah tau kan?? kot2 baju tue ada pijat ker aper?? tp bila bintik2 merah tue dh mula menyerang pengelangan tangan n leher, SYANA jd SANGSI SENDIRI..

Pastu teringat PASAL UBAT ANTIBIOTIK yg syana makan.. AL-MAKLUMLAH, gatal2 nieyh pown datang sebaik saja selepas makan ubat tueh.. LAGIPOWN pernah dulu waktu FORM 3 syana makan ubat dr KLINIK GIGI, pastu badan jadi BEDE (word kelantan yg merujuk kpd seluruh badan dipenuhi dgn bintik2 gatal).. Bila RUJUK DR, dia kata mungkin saya nie ALLERGIC ubat yg klinik gigi tue bagi.. MUNGKIN PENICILLIN...

Jadi bila teringat kejadian dulu tue, SYANA syak ler yg SYANA termakan ubat yg syana ALLERGIC tuehh.. ADUH.. Maka, malam td saya pergi jumpa DR. WAN FUAD.. Dia kata ubat antibiotik tue bukan peninsilin.. n merupakan antibiotik yg PALING SELAMAT sekali setakat nie...AKHIRNYA, DR. tue bagiler ubat ALLERGIC...

Seterusnya, kesimpulan yg dibuat saya terkena penyakit "LAPAR GARAM".. itulah yg UMIEY saya bilang... entah penyakit aper pown SYANA xpasti.. pernah dengar!! tp slama niey wat xtaw ajer.. BILA dh terkena kat batang IDUNG sendiri, barulah terhegeh2 nk search kat GOOGLE....seb baeq ada PAKCIK GOOGLE nieyh..

Melalui internet niey, syana jumpa BEBERAPA PETUA untuk menghadapi penyakit NIEYH... rupanya ramai dah yg sudah MERASA penangan penyakit yg sama.. HAHAHA

Antara petua pelik yg agak ganjil n xtaw ler samaada syana nk wat ke tak??

memula buat air garam, pastu celup roti dalam air garam dan lumur ker tempat ada bintat tu..

Tak taw ler berkesan ker tak?? tp pakai roti cm geli jer.. kalu guna span xbuleh ker??
Hmm... ADA jugak bbrp petua laen 
MANDI LAUT n MANDI AIR GARAM.. 

Lagi, Sapu daun KUNYIT n minum AIR KELAPA...

Apa2 hal pown Syana nk tgk n lihat dulu.. MALAM nieyh cuma mkn uBAT ALLERGIC,SELSEMA n BATUK yg DR bagi n SAPU KRIM GATAL jer.. kalu ESOK masih xberkesudahan jugak penyakit niey, SYANA akan pertimbangkan petua2 di atas....

Doakan SYANA cepat sembuh ya!! 

p/s: dalam2 sakit, td pagi pergi jugak blaja kereta kat litar MEMANDU.. tetibe terasa dah expert n xsabar nk dapat lesen kereta..

6 comments:

raindrops_on_my_head said...

sya!! ciannyer ko... dh ok x gatal2 u?? ble tgk gambar kotu, teringat mase aku allergic gle2 kat mrsm dlu.. mase form4... ingat x? yg tangan n peha aku jd mcm map tu.. timbul2 semacam, tp xmerah mcm ko nye la... gle takot waktu tu, nasib baik x effect muke kn?? hahah... aku doakan ko cpt sembuh!!

SyaNA saN said...

gatal2 ak mcm tue gak lg.. mlm niey ak br try petua air garam tue.. arap2 lepas niey gegatal tue beransur ilang ler..
Ingat2.. ak ingat lg peha ko yg ada world map tue.. hahaha..
keena.. pic tue from internet ler.. bukan pic ak.. tp ak punyer memerah gitu gak ler..
tp arini makin merebak.. dh mula naek kat rahang pipi n pergelangan tgn..

Anonymous said...

tumpang tnya, so skrg cmne ngn gatal2 awak tu? ada lgi tak? sy pun kene laa..baru 3 hari..bpe lama eh nk hilang? gatallll sgt!!

SyaNa_SaN said...

hye anonymous...

huhuu... dh ok dah. skang ni tak der tinggal parut pun.. cuma nak kasi hilang sepenuhnya tue makan masa jugak la. lbh kurang 3 minggu mcm tue. apa pun rajin2x ler sapu ubat n tahan2x ler nafsu nak menggaru ok?! moga cepat sembuh..

Farah said...

dapatkan penawar sopak di sini dgn segera jika berminat untuk mengetahui maklumat lanjut sila hubungi saya di talian 0176172909 (farah). www.myfarah2.webs.com. try la produk ni. sbb sy sendri pun dah try. ade perubahan dari mase ke semasa.

Farah said...

dapatkan penawar sopak di sini dgn segera jika berminat untuk mengetahui maklumat lanjut sila hubungi saya di talian 0176172909 (farah). www.myfarah2.webs.com. try la produk ni. sbb sy sendri pun dah try. ade perubahan dari mase ke semasa.