Tuesday, March 15, 2011

Celoteh Kehidupan *-* Saya jadi mangsa plagiarisme!

Salam ingatan...

Saat satu dunia kepoh bercerita pasal Tsunami di jepun, Syana sibuk nak bukak cerita pasal plagiarisme. Sebuah isu lapok yang tak pernah berkesudahan. Aish.. Dulu tak amik point sangat pasal isu nie. Tapi bila dah terkena kat batang hidung sendiri barulah tahu betapa sedihnya rasa bila hasil kerja kita diciplak.




Menurut artikel wikipedia,

PLAGIARISME = penciplakan atau pengambilan karangan, pendapat atau tulisan orang lain dan menjadikannya seolah-olah pendapat atau tulisan sendiri.

Hal-hal berikut boleh diklasifikasikan sebagai tindakan plagiarisme:

  • Mengakui tulisan orang lain sebagai tulisan sendiri,
  • Mengakui idea orang lain sebagai pemikiran sendiri
  • Mengakui temuan orang lain sebagai kepunyaan sendiri
  • Meringkas dan memparafrasekan (mengutip tak langsung) tanpa menyebutkan sumbernya, dan
  • Meringkas dan memparafrasekan dengan menyebut sumbernya, tetapi rangkaian kalimat dan pilihan katanya masih terlalu sama dengan sumbernya.

Sejak dua menjak nie ada pulak plagiat2x tegar dalam kelas Syana. Aduh.. 1st assignment mintak tolong ajarkan sebab tak reti nak buat. Fine! Dengan seikhlas hatinya Syana berkongsi ilmu dengan mereka. 

Assignment ke 2 dan ke 3, dia datang tanya lagi. Sebab tak sempat nak ajarkan, Syana n fwenz kasi tengok hasil kerja kami. Siap bagi taw dia lagi. Please do the calculation part exactly like how I do.. Settle.

Tapi bila lama-kelamaan. Dia makin lemak. Siap boleh datang ke teratak kami lagi lalu dengan bangganya berkata "Aku tak buat apa lagi. Nak tengok report korang!"

Ush... Dah la report tue kena antar ptg nnt. Boleh pulak pagi tue satu haprak pun dia tak buat lagi. Pastu sesenang hati jer datang nak tengok report orang. Mula2x my housemate memang tak nak kasi. Then, dia ajarkan jer. Tapi si plagiat tegar nie memang malas nak paham n tak nak paham pun apa yang perlu dibuat. Terus mintak untuk tengok report my housemate tue jugak. Aishh.. lepas tu bleh pulak dia tiru the calculation part bulat2x tanpa tahu hujung pangkal walhal data experiment kami berbeza. Jalan kerja jer yang totally sama.

Ok.. Tak habis kat situ. Dia mintak tengok untuk question part pulak. Yang my housemate memang tak nak kasi. So, they juz told her yang mereka tak siap lagi. Abis kat situ. Si plagiat tadi pun pulang ke rumahnya.

Petang tue, hujan turun dengan lebatnya. Angin memang macam ribut. Dengan guruh lagi yang berdentum-dentum. Tapi Syana gagahkan juga diri pergi ke kelas. Penting kowt pergi. Ada quiz nieyhh..

Sesampai kat kelas dengan keadaan diri yang basah kuyup, Syana letak semua kertas, assignment n nota kat atas meja. Hoho. Baru jer nak duduk, datanglar si plagiat ni. "Nak tengok report boleh? Ada yang tak siap lagi nieyh!" Syana dengan innocent nya kasi dia my complete report tuhh. Takkan nak bagi alasan tak siap or tak bawak pulak. Dah sah2x terpampang muka depan report syana tue kat atas meja. So, nak tak nak, kasi saja lah.

After 5 minutes, Syana pergi kat dia balik. Baru teringat ada jadual dalam report tu yang syana belum gariskan. Tetiba......nampak dengan penuh usahanya dia copy jawapan2x syana utk part question. Mak aiii.. Sebijik kot. Kalau yer pun nak tiru, agak2x lah sikit. Tukar ayat ke ringkaskan ke apa ker. Nie nampak sangat dia salin jer tanpa baca soalan. =(

Sebab dah kantoi, dia terus cakap macam nie.. 'Aku tiru jawapan question Sya tau... HAHHAHAHAHAH!' kuat gila dia gelak kowt. Nak cover malu lah tue. Seyes syana tak cakap apa. Senyap jer. Buat muka ketat. Tak senyum n tak masam. Just be innocent macam nothing happen.

Lepas tue kelas bermula macam biasa. Sepanjang 1 jam kuliah berlangsung, report syana masih pada dia. Tak terfikir pun nak mintak balik sebab jarak kedudukan antara kami memang jauh. Takkan nak berjalan time kuliah pulak. Lagipun memang bila dah focus sangat dengar lecturer mengajar kat depan maka dengan sendirinya segala benda yang lain akan dilupakan dengan sendirinya.

Habis kelas baru dia kasi balik report syana. Huhu. Bila balik rumah, baru lah syana tahu yang dia memang begitu. My housemates semua terkejut bila Syana cakap yg my whole complete report ada pada dia sepanjang kuliah. Ohhh My! Adakah dia copy sebijik2x jugak part discusion Syana. Harap2x tak lah yer. Syana sedang cuba berfikiran positif nie.
Actually Syana tak kan kisah sebagaimana yang Syana kisah sekarang nie pun jikalau dia ada usaha untuk buat dulu sebelum copy. Tapi the problem is dia langsung tak der initiative untuk cuba buat. Kalau dah cuba tapi tak tahu memanglah boleh kami terangkan tapi kalau dah memang 100% dia mengharapkan jawapan kami semua, apalagi yang nak dikata. 

Untuk si plagiat.. kalau anda baca entry ini, ketahuilah bahawa Syana tak marah tapi geram. Entry ini bukan sama sekali mahu menghentam anda tetapi sebaliknya mahu memberi peringatan dan pengajaran kepada anda serta mereka2x yang lain bagaimana kami sebagai mangsa plagiat rasa teraniaya. Hopefully anda akan berubah. Masih ada masa dan ruang untuk anda memperbaiki diri. Syana harapkan anda akan dapat mengasah potensi diri.  

Korang macam mana? Ada pengalaman tak dengan plagiarisme. Korang dipihak yang mana? Mangsa atau pemangsa?

4 comments:

aYu said...

sya,sapa ni?nk tau leh?sengal tul org nih!

SyaNa_SaN said...

huhuhuhu... tak yah taw la. tak dok pekdah pun. juz berhati2x dgn smua org lepas nie.. ok!

fatanahzakirah said...

saya pemangsa!gagagaga

SyaNa_SaN said...

alamak.. ada pemangsa plagiat lah dlm umah nieyh........ LARI!!!!!!! =p