Tuesday, December 31, 2013

celoteh kehidupan ^-^ suka duka 2013

Salam ingatan...

Lama kan tak bercerita kat sini.. kalau tengok balik kat blog.. last post is on nov 2012.. terrible! N today is 31st dec 2013.. meaning.. dis can be considered as my first n last post in 2013.. OMG! 

Jadi, macam yang ramai dari kalian boleh teka... post syana arini berkisar tentang sweet n meaningful memory in 2013. Pada syana.. post ni penting sebagai tanda ingatan especially untuk diri sendiri di kemudian hari. 

Jan 2013 - my very last final exam as a degree's student.. Masa ni tgh addict Korean series.. jadi sambil study sambil nonton. Kurang asam jer. 

21jan2013.. kenangan terindah bersama bestfrenz dari diploma sampai degree di uitm. Its our farewell vacation before everyone heading to their own future path. Walaupun time tu hujan, bermalam dlm kesejukan n xdpt main byk benda kt genting tu.. tapi kami masih happy.. bergelak ketawa n spend quality time together2.. sahabat.. hati ini merindui kehadiran kalian.

Penghujung january 2013 hingga march 2013.. syana join satu program yang dinamakan GCAP-Graduate career accelerated program anjuran kementerian pengajian tinggi.. selama 6 minggu join program yg bertujuan utk mempersiapkan diri para graduan sebelum melangkah ke dunia kerjaya ni.. syana berkenalan dengan kawan2 baru dari different background study.. buat fun n interesting xtvt bersama mereka yg mostly gila-gila ni memang best.. belajar sambil berhibur..berbaloi travel almost 80km (two ways) everyday..

Feb 2013 - trio hangout to pengkalan kubor kelantan. Ini antara sweet memory jgk ni.. dengan wawa n ipah.. its not dat easy to hangout with them esp wawa.. 

March 2013 - Selesai jer gcap... alhamdulillah.. dapat rezeki join iidex 2013. Menang bronze medal.. ok lah tu.. dr tak de apa2 kan?! :) Pastu trus start job hunting.. syukur.. walau tak sesenang mana nak cari keje n dpt interview (iv) call tp so far so good.. smua iv yg pergi.. semua melekat.. tips: be confidence n do prepare. cumanya offer yg dorg bagi lah len2.. jadi still kena hunting sampai rasa.. yes.. this job suit me well. 

20march2013.. di mana satu hari sebelum iv di salah sebuah multinational food company di jb.. syana dapat berita sedih dari umi abah di kelantan tentang kematian tok wan di perak. Dan ketika itu syana berada di shah alam. Sedih n sebak. Tak tahu apa nk buat masa tu. But lepas discuss ngn family.. syana wat keputusan utk travel ke jb for dat iv.. masa tu syana mmg teragak2.. tp as abah n umi mention.. klu syana balik pun.. there is nothing dat I can do for him. Let him go as tok wan pun dh lama sakit tenat. N alhamdulillah.. pergorbanan yg bukan sedikit tu.. membuahkan hasil. N syana berhasil mendapatkan tempat kat company tu selepas beberapa fasa iv. Alhamdulillah again! 

Apr 2013 - trip 6 hari 6 mlm bersama family tercinta ke kota kinabalu n sandakan sabah. Byk yg menarik n byk jgk yang dah dikongsikan di dinding fb. Weee.. saya rindu n jatuh cinta dengan sabah. 


Definitely I will go there again. InsyaAllah.

N dalam april jugak dapat satu anugerah dari gcap. As a gcap's best presenter. Tq mr khadam. 

26 apr 2013 - adopt seekor anak kucing dari pasar besar machang. Kesian kecik2 dh keseorangan. Dan itulah TENE. Kucing manja yg disayangi ramai. Sekarang di bawah jagaan abah, umi n syedan. N 26 apr jugak adalah tarikh syana officially drive sendiri selepas amek driving license beberapa tahun lepas.

May 2013- 12.05.13 - graduation day utk degree. Syukur yang tak terhingga atas penganugerahan anugerah naib canselor uitm. Azam 2011,2012 n 2013 tercapai. Akhirnya berjaya jugak merangkul first class degree in food science n technology. Umi n abah.. ini hadiah utk anda. 


20 may 2013 - Bermulalah kerjayaku. Banyak benda yg syana belaja. Ramai kawan dari seluruh pelusuh dunia yg syana baru kenal. Sekali lagi alhamdullilah. Sesungguhnya ya Allah, Engkau pemberi segala nikmat. Oh yer selama lebih satu bulan pertama syana di johor.. syana tak keseorangan tapi ditemani rais n dua rakannya (boboy n mujie).. yeah.. terima kasih adik2 atas perhatian. Sesungguhnya kehadiran kalian di sini dulu membuatkan syana tidak terasa terasing di daerah ini yang pertama kali ku jejakkan kaki. 

July 2013 - Dapat teman serumah kat jb ni.. foreigner dari mauritius. Buatkan syana blaja banyak lagi benda baru esp on culture n of cos food. 

Ramadhan 2013 - pertama kali berpuasa sambil bekerja. Byk bezanya. Dengan baazar yg tak semeriah kelantan n shah alam.. syana lebih gemar masak sendiri dari ke bazaar. N ramadhan 2013 lebih bermakna bila buat pertama kali bayar zakat fitrah sendiri. Alhamdulillah.  

Oct 2013 - pemergian seorang lagi ahli keluarga tersayang. Kali ini bapa saudara sebelah umi. Permergian mengejut yang tiada siapa sangka. Benarlah firman Allah. Tiap-tiap yang bernyawa pasti akan merasakan mati. Cuma kita tidak tahu masa dan ketikanya.

Nov 2013 - double triple pleasure with fren. First oliday together with bff arifah.. n its singapore. Seronok sangat berjimba dua hari di spore n dua hari di jb. :) antara tempat yang kitaorang pergi.. Universal studio singapore.. wee


In november jugak.. pergi melaka dengan family.. n attend konvo diploma rais kat shah alam :) 

N di hujung november, syana sempat pergi trip dengan bff syida ke legoland. Huhuu.. first time masuk.. =) 



Dec 2013 - Balik kampung untuk bercuti.. sonok stay kat umah tanpa banyak keluar. N jugak mula diet. 

Yer.. begitulah tahun 2013 berakhir. Yang banyak dikongsikan di sini adalah detik2 indah n perkara2 penting yang mahu syana ingati n kenang sepanjang hayat. Mungkin ada perkara indah lain yg syana tak dapat recall. Namun apapun terima kasih kepada semua yang telah mengindahkan tahun 2013 saya. Looking forward for 2014.  Hope better moment n experiences can be gained starting tomorrow.  Bye bye 2013. 






 


2 comments:

Anonymous said...

assalam, tumpang tanya. akak keje mcm mana tu ye? sbb saya baru check upu dapat food tech di uthm. sama ke dgn food science n tech mcm akak?saya google pun x pasti la, yang mana satu betul mana satu tipu.

عبده العمراوى said...



شركة تنظيف منازل بالخبر
شركة رش مبيدات بسيهات