Wednesday, June 9, 2010

ShoutOut *-* Jom tengok Syana jawab tag untuk dapatkan award

Salam ingatan...


 Syana di tag oleh Miss Nana. Miss Nana kasi award kalau siapkan tag2x yang amat banyak nie. Jadi jom baca apa yang Syana jawab tag-tag ini untuk dapatkan award comel yer!

TAG 1 
MISI: BUAT SATU CERITA YANG ADA A SAMPAI Z 
Di sebuah desa yang permai, tinggallah seorang Atuk tua Bersama tiga orang cucu lelakinya. Cucu-cucunya itu Dijaga oleh atuk tua tersebut sejak Emak dan ayah mereka meninggal dunia akibat kemalangan jalan raya beberapa tahun yang lalu. Fofo, Gigi & Haha. Itulah nama panggilan buat ketiga-tiga cucunya.

Fofo merupakan cucu lelakinya yang paling sulung. Selain mempunyai daya Ingatan yang kuat, Fofo juga rajin bekerja. Dia sering membantu Jirannya Pak Kodi di Ladang tebu pada waktu pagi. Tambahan lagi, Fofo juga telah mengambil upah sebagai pengawal keselamatan di surau desa mereka yang sering dimasuki pencuri duet tabung surau. Bukan itu sahaja, air paip surau pun ada yang nak curi untuk siram pokok bunga atau basuh kereta. Adess!

Gigi pula cucu Atuk tua yang tengah. Dia sungguh sinonim dengan huruf M kerana sifatnya yang Manja, Malas dan Mengada-ngada. Namun begitu, Atuk tua masih sayang cucunya yang seorang ini kerana sikapnya yang pandai mengambil hati orang tua. Kiranya kaki bodeklah nie =) Ohh.. ya! Lupa pulak nak cerita. Nama Gigi tu digelarkan kepadanya kerana dia mempunyai sebaris gigi dengan susunan berlapis yang amat menawan jiwa. Hati yang retak boleh kembali berbunga dengan hanya melihat senyumannya. Sasau sunggoh dibuatnya!

Cucu Atuk tua yang terakhir pula dikenali seluruh desa sebagai Haha. Jangan tersalah ok! Dia digelar Haha bukan kerana suka ketawa terbahak-bahak ke haper. Tapi kerana ada masalah sound trouble siket. Bila orang tanya jer automatik dia akan akan kata "Ha! Aper?" Adess. Lama-lama panggilan Haha pun melekat pada empunya badan. Btw, korang jangan terkejut yer. Dalam reramai cucu atuk tua nie, Haha yang Paling bermulut manis dan romantik. Jadi tak hairanlah jika Haha yang pekak nie mempunyai ramai peminat di desa tersebut sehingga tertubuhnya kelab peminat Haha yang menggelarkan diri mereka sebagai Queen of Haha!! Fulamak..Cayalah Bro..

Amacam?? Rasa-rasa dah kenal ker cucu-cucu Atok tua tu? Ada yang berkenan nak wat calon Suami ker?? Haha. Boleh2x. Beri Tahu jer Syana. Nanti kita pergi masuk meminang sama-sama yer. Tapi pastikan terlebih dahulu yang anda adalah wanita sejati. Sebab Untuk pengetahuan kamoo semua, Fofo, Gigi & Haha nie straight ok! Tak layan kaum sejenis.. =p

3 beradik ini tersenyum. Mereka sudah dapat membayangkan ramai cewek yang akan datang meminang mereka selepas diberi promo mahalan di SiFi hari ini. Ohh.. Gembiranya mereka bukan kepalang. Lebih-lebih lagi Si Fofo yang kurang publisiti berbanding adik-adiknya yang lain. Terbayang di fikiran Fofo seorang gadis berkereta Viva putih di penghujung desa yang menjadi idaman hatinya setelah sekian lama. 

Ohhh.. Encik Fofo sudah berangan jauh.. Wee.. Dia siap termimpi-mimpi mahu bawa si gadis Viva dengan motor jenama X nya ronda-ronda keliling Malaysia. Dia juga bercadang mahu belanja gadis Viva makan Yong Tau Foo kat pasar malam lepas mereka berjalan-jalan di Zoo Negara. Sunggoh Perasan!! Macam lah cewek kereta Viva tu setuju nak naik motor kapcai dia. Hmm!

(   Cerita ini memang tak der motif... =[   )

TAG 2
It's harder than it looks

Instruction
copy to your own notes
erase my answer
enter yours and tag twenty (20) people
use the first letter of your name to answer
each of the following questions..
they have to be real
nothing made up
if the person before you had the same first initial,
you must use different answer..
you cannot use any words twice and
you can't use ur name for the boy / girl name question..

 S

What is your name : Syana Nasser

A four letter word : Syok
A boy's name : Syedan
A girl's name : Syahidah
An occupation : Singer
A colour : Sirap Bandung
Something u wear : Sweater
A food : Siakap Sweet Sour
Something Found in the bathroom : Shampoo
A place : Sungai Yang Bersih
A reason to being late : Sakit Perut 
Something u shout : Something is wrong!
A movie title : Seniman Bujang Lapok.. Haha
Something u drink : Strawberry Ice Blended
A musical group : Super Junior
An animal : Snake
A street name : Sultan Idris Street (don't ask me where is it)

Dah siap sila tag 5 orang

TAG 3
1) Apa yang bermain di fikiran you all sekarang?
Bila Afini nak sampai ni!

2) Apakah nama samaran you all?
SyaNa_SaN

3) Berikan 3 orang yang you all sayang?
Family... Luv u!!
BFF.. Miss U So Much!!
Follower SiFi tersayang.. Emmuahh!!

4) Panggilan untuk si dia?
 Teruna Idaman

5) Hadiah yang you all impikan dari seseorang yang istimewa?
Hadiah Impian yer?? Hmm.. Apa-apa sahaja yang masih belum Syana miliki!! Wee. Rite now Syana nak Suzuki Swift! Ada sesape nak kasi?! Adess. Sila sekeh kepala saya beramai-ramai.

6) Blog mana yang you all suka visit?
Semua blog yang Syana follow. =)

TAG 4

1- Thanks and link the person who tagged u!
Mekasih kepada Miss Nana AKA Miss Panda AKA Pengelola Ciput Sedut kerana telah mengetag Syana yer. Ohh... Tertanya-tanya apa kaitan diantara Panda dan Ciput Sedut?? Sila tanya Cik Nana sendiri yer!

2- Tag 5 blogger that u discovered and think fantastic!

3- Contact that blog and let them know they have been tagged!

4- State 7 things bout you!
*-* Anak sulung dari empat adik beradik
*-* Tak suka mandi pantai tapi suka mandi air terjun
*-* Suka makanan yang sedap tapi tak suka penjual makanan yang tak ada adab
*-* Rindu semua kawan-kawan lama kat high school
*-* Berperangai pelik kerana sukar dijangka. Kekadang pendiam kekadang bertih jagung!
*-* Sangat menyayangi diri sendiri. Sehingga bersifat sungguh protective terhadap diri.
*-* Pertama kali di tag soalan oleh blogger


TAG 5
korang kena cite

1) Kamu paling sayang sape??
Tuhan yang menciptakan seluruh alam

2) Apa yang paling kamu suka buat??
Reading..reading..N reading (Sila jangan percaya) 

3) Amenda yg boley buat kamu jadi boring tahap dewa??
Tatkala baca surat khabar dari page pertama sampai terakhir semuanya berceloteh pasal politik!! Sangat mengganggu jiwa!

4) Kalo p kfc xpun mcd, ape plg korg suka mkn, dan sebab suka makan tue??
Kalau KFC, Snack Plate (Ayam mesti spicy). Kalau McD, set large quarter pounder tambah strawberry sundae (air tukar Milo).... YUMMY

5) Kamu minat sejarah x??
Sejak tadika memang minat sejarah Nabi Muhammad jer.. Yang lain bowink! 
 
 6) Bagi satu teka teki serta jawapan skali..pastikan betul2 lucu atau misteri..
Di mana terletaknya pipi pada seekor lembu??
Jawapan: Pada punggungnya. 
Alasan: Si lembu jantan cium punggung lembu betina bukan mukanya. WEE!!

7) Banyak2 rumah, rumah ape idaman korang??
Rumah yang ada air terjun kat kawasan dalam rumah.

8) Tag 5 orang blogger lain..

9) Selamat menjawab........hahahaha

BLOGGER YANG DI TAG
1. Una
2. Neddy
3. Nik G
4. Ct Fatanah
5. Keena
 6. Jannah
7. Aziemah
8. Semua Follower SiFi
9. Saper2 Yang Nak Jawab Tag2x nie



Yeahh.. At last, tag selesai dijawab. Anugerah Blogger Hebat Diterima. Thanks My Dear.

4 comments:

e.m.o.g.i.r.l. said...

alamak..!!!nape jannah pn di tag??err3..yg tag p'tame itu sy amt xde idea skrg..hm2..nnt2 i hve time i'll do it k dear..

p/s:-byknye cik kak oii..!!gve me few days lah cmni..:p

SyaNa_SaN said...

hahahahahhaha... i giv u a month to complete it okeiyhh.. haha

raindrops_on_my_head said...

wei... cube ko join contest ni... mane tau menang! :P

http://www.mphonline.com/contest/my_best_friend.aspx#Contest

yg tag tu aku nk wat kat blog private ker public????

e.m.o.g.i.r.l. said...

haaha.. a month??ok2..:p

xmau jwb yg first tuh..!haha..yg laen2 je bleh la..hua3..:D