Friday, April 9, 2010

DuGaaN TahAp GaBaN

Salam Ingatan..


Baru jer sampai Shah Alam dalam pukul 2.30 tadi.. 1st tyme naik flight dengan kawan2x tanpa ditemani family.. Last naik flight ngan family pown waktu sebelum kami pindah ke kelantan.. iaitu tahun 90-an. Jadi agak seciput excited. Seciput jer lah kan gara2x sangat berdebar untuk presentation Isnin nanti. Wihuu =8

Progress Final Report
Alhamdulillah akhirnya report Syana telah mencapai tahap 95% siap. Fuhhh.. Lega separuh  ^-^
Lagi separuh lega kita simpan lepas presentation ok!!

Macam2 dugaan, ujian serta cabaran sepanjang menyiapkan practical report kali nieyhh..

1) Selasa (06 April)
Charger laptop rosak. Syana tak dapat nak on laptop sedangkan segala report yang telah 90% siap ada kat dalam tuhh.. File back up yang syana ada pun cuma yang 3 ke 4 ari yang lepas. Jadi memang cabaran besar kalau tak dapat nak on laptop tuhh dalam masa terdekat nieyhh. Takkan nak buat semula kan??
Kalau nak beli charger baru pown, Syana kena pergi Kota Bharu memandangkan memang tak da kedai computer yg agak besar kat area umah Syana niey. Tue pun kalu kedai kat KB tue ada lah yer charger utk model laptop cam Syana nieyh.. NEC VERSA S3200... 

Pengajaran

 * Back-up kerja setiap kali selepas selesai.. Don't take it for granted. Malang itu tidak berbau.
 * Jangan fikir pasal nak jadi unik jer.. Fikirkan pro & contra nyer sekali. (sebab nk jd  uniquelah syana pakai laptop yang jenamanya jarang2x orang pakai kat Msia nieyh.. Kan dah susah nak cari spare part)

Tapi nasib baeqlah POK NIK DA ada kat pasir mas sana.. Pok Nik nie merupakan pakcik Syana yang memang handal dalam hal-hal memperbaiki komputer dan alatan elektrik. Dalam masa tak sampai sejam pown dia kohkehkohkeh, tup tup dah elok. Memang berterima kasih lah kat pok nik. Tak sia-sia Syana datang dari jauh.

Tapi, malam tuhh badan Syana mula panas macam nak demam. Sakit perut. Sakit kepala. Mungkin sebab over stress n tak cukup tido selama beberapa hari. Sesampai jer dari umah pok nik, Syana terus tidur lepas telan Uphamol. 

2) Rabu (07 April)
Dah la semalam satu ari burned tanpa sentuh walau seinchi pun report. Tetibe pada sebelah petang, bekalan elektrik terputus untuk satu daerah Machang. Tyme2x genting jugak lah elektrik tak maw ada. Seb baeq sejam je. 

Ingat ker ianya berakhir di situ jer. Rupa-rupanya itu hanya satu amaran awal. Dalam pukul 1.30 pagi, seluruh bandar Machang bergelap untuk sekali lagi. Kali ini lebih lama. Aduhh!! Bertangguh lagilah report gamaknya.

Pengajaran * Kita hanya boleh merancang tetapi tuhan yang berkuasa untuk menentukan segalanya.

Apa dah jadi??
Hari ini Jumaat (09 April). Hanya ada 3 hari jer lagi untuk submit final report and present di hadapan lecturer. 
Report masih ada baki 5% lagi xsiap. Print pown mestilah belum lagi.Tapi yang paling jiwa tertekan, slide show utk presentation langsung tak sentuh lagi.. Hampeh betul. 

Tapi tak per lah. Syana akan cuba jugak siapkan kesemuanya sebelum ahad.. Ya!! Kesemuanya. Doakan kelancaran perancangan Syana yer. Report and presentation ini adalah projek yang terakhir sebelum menghabiskan diploma. Jadi amat terdesak untuk skor subject practical training dengan  3 jam credit hour ini. Penentu hidup dan mati untuk CGPA Syana nieyhh.. Sekali lagi, doakan yang terbaik buat saya yer!!

2 comments:

raindrops_on_my_head said...

aku doakan... :P

btw, mlaka pon ade major blackout cam tu gak beberape hr lps... tp rmh aku x kena la... mmu nyer area jer... and on off gak blackout tu...

*wei, ko ni jd p ammar nyer wedding yg kat cheras tu la? jgn lpe amek gmabar tau!!! aku g next week kat kedah ner, kalo leh tlg tanyer alamat n peta kat dia??? hahha*

SyaNa_saN said...

hahhaahahhahahahahah..
ntah... ak pown confuse.. confuse2x..