Wednesday, May 12, 2010

Belajar Bahasa Kelantan Secara Percuma *-* Sesi Pembelajaran 3

Salam ingatan..

Nak belajar perkataan ape pulak yer hari nie?? Jom! Jom!

Bismillahirahirrahmannirahim

Pesanan ringkas: Sebutan untuk huruf 'e' begini ialah emak. Tapi 'E' begini pula disebut seperti Esok

1) Sengoti = sungguh / benar / betul2x
Sebut betul2x yer. 

Contoh penggunaan ayat: "Dia pukul budak tue sengoti ker??" tanya Abu kepada Ali.

2) Blawok = tipu / bohong
Ada jugak yang menyebut blawok sebagi nawok. Tak kisah lah apapun janji maksudnyer sama. Jangan biawak sudah!

Contoh penggunaan ayat: "Sengoti nie awak tak blawok!" jerkah Minah.

3) Baloh = gaduh / bertengkar

Contoh penggunaan ayat: Hidup kita tak akan aman kalau asyek nak baloh jer sesama sendiri.

4) NgEjah = ngorat / cuba
Ada dua maksud yang berbeza nie.

Contoh penggunaan ayat: "Bukan senang nak ngEjah Minah tue Ali," kata Abu.

Contoh penggunaan ayat: "Awak try la ngEjah duit tue sampai dia bagi," saran Rogayah kepada Minah.

5) Brona = rosak / meragam / buat hal
Sebut huruf 'r' tue tebal siket. Macam sebutan huruf ro dalam jawi tue.

Contoh penggunaan ayat: "Saya tak boleh datang keje pagi nie bos, perut saya brona smacam jer ni," Jelas Abu.

Contoh penggunaan ayat: "Handphone saya brona loni. Tak dapat terima sms sesape pun." keluh Minah.

Sampai ketemu lagi di lain sesi minggu hadapan. Praktis jangan tak praktis!!

7 comments:

miss hav0c said...

hahaha brona..x ajin dengor

shafiq said...

haha.. thanks.. dekat u ramai member budak klate, kadang2x nk join borak x paham..


My latest entry : Remaja 17 Tahun Di Dalam Tubuh Bayi

Kie-yu said...

ouh
kamus kelantan online
hehe
bgus nih

SyaNa_SaN said...

miss havOc: ader word tue. klakar kan.. cam nama pompuan jer

SyaNa_SaN said...

shafiq: blaja cket2x.. lama2x bleh join nyembang ngn dorang Q-Q

kie-yue: mekasih

nabilah_2908 said...

tegeliat lidah nk menyebut...hehehe.. :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
IKHLAS KE - PART 2

SyaNa_SaN said...

nabilah: hehehe.. mula2x nak blajar memang susah. OK