Friday, May 21, 2010

Celoteh Kehidupan *-* Rumah Sebelah Dipecah Masuk

Salam ingatan...

Fuhhh.. Bila dapat tahu yang rumah jiran sebelah kena pecah masuk, dup dap dup dap nak tido malam semalam. Seram dohhh.. Mana tak nyer pencuri tuhh memang berani mati pecah masuk umah owang. Walhal tuan rumah pun belum tido lagihh.. Cam tak der keje laen pencuri nie!

 Kalau muka hensem pun tapi jadi penyangak nak buat haper??

Macam kes jiran sebelah umah Syana malam 19hb lepas,  pencuri tuhh attack nak masuk ikut kisi angin yang ada kat umah diaorang. Mula2x dia try kopak kisi angin kat dapur. Tapi disebabkan bawah kisi angin tuhh ada sinki dan rak pinggan, dia tak teruskan niat nak masuk ikut sana. Risiko tuan rumah akan sedar akan kehadiran dia besar kowt kalau pinggan2x tuhh pecah ke aper kan?

Jadi, pencuri yg bijaksana tadi pown carilah inisiatif laen nak pecah masuk. Kali nieyhh dia try ikut kisi angin kat ruang keluarga diorang pulak. Memang tindakan yang cerdik sebab tempat landing pencuri tu adalah sofa. Empuk jer rasa. Sah2x yang buat keje menggong tuhh si kurus. Tuhh yang muat nak mencelah ikott kisi angin. 


 Sah pencuri nieyhh bukan suspek untuk kejadian semalam. Tak cukup slim nieyhh.

Tapi memang pro lah pencuri nie buat kerja. Siap bukak lampu-lampu yang ada kat rumah jiran Syana tue. Dia memang tak der rasa takoot langsung.  Alahai.. 

Malam kejadian, banyak jugak ler benda-benda yang kena kebas. Takot sihh.. Bukan takoot barang kena curi ker haper tapi takoot dengan kehadiran orang yang tak dikenali kat dalam rumah sendiri. Penceroboh bersiri yang tak leh diberi muka nie. 

Lepas nie, kena lebih berhati-hatilah nampaknyer. Kena make sure semua pintu dan tingkap berkunci. Kisi angin kat umah Syana memang dah ada grill jadi selamat lah siket kan. Lagihh kena kunci pintu bilik tido jugak!! (Itu yang paling important) 

Teringat pulak pada kes malang yang menimpa kawan Syana dulu. Si Atiza. Gara-gara nak check saper yang buat bising kat bawah, aleh2x parang yang dihalakan ke leher. Mintak dijauhkan lah. Aminn

2 comments:

atoyis said...

sib baik rumah jiran..takut gak kan mana la tau..dia nk wat lagi ke

SyaNa_SaN said...

hye atoyis,

itulah pasal. sebab tue kena slaloo berwaspada. Malang tak berbau kan.